Държавните и правителствените ръководители на страните от Евросъюза не успяха да

...
Държавните и правителствените ръководители на страните от Евросъюза не успяха да
Коментари Харесай

В ЕС няма консенсус за милиардите от фонда за възстановяване

Държавните и държавните ръководители на страните от Евросъюза не съумяха да се договорят на срещата на Европейския съвет за образуването на 7-годишен бюджетен проект на общността за интервала 2021-2027 година, както и за фонда за възстановяване на стопанската система ѝ след пандемията на ковид. Журналистите в Европейския съвет бяха осведомени, че срещата ще продължи в събота от 11 ч. локално време.

Така не се сбъдна вярата на българския министър председател Бойко Борисов, който разгласи, че се надява договореност да бъде постигната още в първия ден от срещата на върха в Европейски Съюз.

Дискусиите през вчерашния ден са траяли повече от 12 часа, само че водачите на страните не са съумели да стигнат до консенсус. Според дипломатически източник, договарянията на процедура са били блокирани от премиера на Нидерландия Марк Рюте, който имал „ свое виждане за ръководството на фонда за възобновяване ”.

Чешкият министър председател Андрей Бабиш пък непосредствено разгласи, че възгледите на евролидерите остават доста разнообразни. Още при пристигането си на Европейския съвет в Брюксел Бабиш съобщи, че разпределянето на парите от фонда за възстановяване трябва да се основава на намаляването на растежа на стопанската система в отделните страни, а не на досегашното положение на стопанските системи им.

" Ще усетим въздействието на пандемията следващата година и това въздействие ще се отрази основно на Брутният вътрешен продукт. Така че това би трябвало да бъде най-големият аршин - сподели Бабищ. - Чехия има едно от най-ниските равнища на безработица, едно от най-балансираните съотношения на дълг спрямо БВП и също по този начин имаме напредък. Невъзможно е да се санкционират сполучливите страни, тъй като са били сполучливи ".

Двудневната среща на Европейския съвет би трябвало да утвърди или отхвърли плана за 7-годишния бюджет на Еврокомисията в размер 1,074 трлн. евро и за фонда за възобновяване на стопанската система в размер на 750 млрд. евро.

Още в четвъртък източник от Европейския съвет заяви на публицисти, че страните членки нямат авансово единодушие нито по отношение на методите за попълването на бюджета и фонда за възобновяване, които ще изискват огромни държавни заеми и въвеждането на нови налози в Европа, нито по отношение на бъдещето систематизиране сред страните на дотациите от еврохазната.

Според последните оценки на Еврокомисията, тази година се чака 8,3% спад на Брутният вътрешен продукт на общността, което е нечуван индикатор в следвоенната история на Европа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР